Pikavinkit hevosten arjen onnellistamiseen

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hevosihminen, ei kannata jäädä syyllisyyspoteroon makaamaan, vaikka rääkkäysmylly on taas käynnissä. 

Hevosen vuorokausi koostuu tunneista, joista valtaosan se viettää ilman ratsastajan vaikutusta. Hevosen hyvinvoinnin eteen voi tehdä monia pieniä asioita päivittäin, missä tahansa olosuhteissa. Joku kutsui tätä onnellistamiseksi, mikä oli aika osuva ilmaus. 

Riippuen olosuhteista, joissa hevonen elää, onnellistamista voi tehdä isossa tai pienessä mittakaavassa. 

  1. Syöminen on hevosille iso juttu. Vie havuja karsinaan tai tarhaan tai rakenna paksummista oksista himmeli, tarvitset porakoneen ja paalinarua. Jos hevosesi asuu pihatossa, kuskaa sinne kokonainen iso haapa, sen kuoriminen on hauskaa ajanvietettä. Jos oksat ovat ehdottomasti kiellettyjä, viritä muovipullo paalinarulla karsinan seinään ja laita sisälle kivennäistä. Jos tämäkään ei sovi, salakuljeta koivuhalko karsinan nurkkaan. Tai tarjoa heinät pahvilaatikosta, tai sekoita heiniin jotain uutta makua tai rakennetta. Tai sekoita ruokaan jotain seulottavaa. 
  2. Anna hevosen päättää joskus jostain. Mitä jos antaisit sen olla ilman loimea jos se ei halua sitä päälleen? Mitä jos antaisit sen päättää mihin suuntaan kävellään? Tai mitä jos se voisi joskus tulla mutkan kautta tarhasta talliin? Tai se saisi päättää juoko se lämmintä vai kylmää vettä? Tai se voisi valita, missä tarhassa se päivän viettää? Tai  jos oikein hurjiksi ryhdytään, niin voisiko se esittää toiveensa siitä, missä karsinassa se haluaa olla? Tai ratsastuksen aikana: missä asennossa se päätään pitää, millaista vauhtia se ravaa tai kävelee. Pienet valinnan mahdollisuudet lisäävät hevosen tunnetta siitä, että se voi hallita ympäristöään ja sitä mitä se tekee. Siksi ne ovat tärkeitä.

Ei tarvitse ajatella, että kun hevosta ei voi vapauttaa luontoon, niin mitään ei ole tehtävissä. Mitä rajoitetumpaan elämäntapaan hevonen on tottunut, sitä enemmän se arvostaa onnellistamistoimia. Pihatossa vapaaherran elämää elävät hevoset eivät tunnu olevan koskaan tyytyväisiä, tai niiden onnellistaminen ei ainakaan ole niin palkitsevaa kuin karsinoissa asuvien ja yksin tarhaavien. 

Ota haaste vastaan ja onnellistuta hevosta jotenkin. Linkkaa kuva tai video tai idea tänne ja laitetaan vinkit jakoon.

Yksi vastaus artikkeliin “Pikavinkit hevosten arjen onnellistamiseen

Mitä mielessä?