Piehtarointi on mukavuuden ylläpitoa

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hevoset piehtaroivat usein makuulta noustessaan. Tutkimuksessa piehtarointia havaittiin noin joka kolmannen makuulta nousemisen yhteydessä. Piehtaroinnin tavoitteena on ilmeisesti lihasjäykkyyden vähentäminen ja mukavuuden ylläpito. Meille ihmisille ravassa kieriskely ei ole juuri lainkaan tärkeä asia, mutta hevosille se on hyvin tärkeää.

Tutkijoiden paras arvaus on, että piehtarointi on samankaltainen käytös kuin venyttely tai rapsuttelu. Kanoilla vastaava käytös on kylpeminen ja kissoilla ja koirilla peseytyminen ennen lepoa. Tällaisten käytösten kohdalla havaitaan usein rebound-efekti: jos eläin on jostain syystä estynyt harjoittamaan näitä käytöksiä, se tilaisuuden tullen tekee niitä normaalia useammin. Tämä voi olla selitys sille, miksi hevonen piehtaroi kentällä tai maneesissa. Ympäristön vihje voi laukaista lajityypillisen käytöksen.

Karsinassa hevonen piehtaroi usein 90 astetta ja takaisin. Laitumella piehtarointikäytös oli vaihtelevampaa – hevoset piehtaroivat luovasti 45 ja 180 asteen välillä. Mielenkiintoinen havainto oli sekin, että piehtaroidessaan 180 astetta, hevonen aina pyörähti takaisin aloituskyljelle ennen ylösnousemista.

Japanissa tutkittiin,  millaisella alustalla hevoset piehtaroivat mieluiten laitumella ollessaan. Hevosille perustettiin 5 * 5 metrin kokoisia piehtaroimispaikkoja, joissa alustana käytettiin olkea, hiekkaa sekä tavallista maa-ainesta.

Hevoset piehtaroivat useammin ja pidempiä aikoja, kun niille tarjottiin toimintaan soveltuvia alueita. Hevoset valitsivat kolmesta vaihtoehdosta mieluiten kovan ruohottoman maa-alustan. Hevoset menivät joka aamu suoraan kovalle alustalle piehtaroimaan. Kova maa-alusta voi olla miellyttävin, koska se hieroo lihaksia ja on sopivan karkea puhdistamaan yöllä tallissa aiheutuneet liat.

Näin karvanlähtöaikaan varsinkin huomaa, kuinka tärkeää hevosille on piehtarointi sekä toisten kanssa rapsuttelu.

Matsui, Khalil, Takeda (2009), Do horses prefer certain substrates for rolling in grazing pasture?, journal on equine veterinary science 7.

A note on resting behaviour in horses kept on pasture: Rolling prior to getting up

2 vastausta artikkeliin “Piehtarointi on mukavuuden ylläpitoa

  1. ponit sanoi:

    Pesuainevalmistajan sanoja lainatakseni ‘Lika on hyvä asia’, tulee päivittäin mieleen kun kimot pukeutuu mustaan näin kevään kunniaksi 🙂

  2. Kirsi sanoi:

    Harmi ettei tammani ole lukenut tätä artikkelia, se kun piehtaroi tarhan mutaisimmassa kohdassa, ja eilen myös todistetusti nousi 180 asteen jälkeen “väärältä” kyljeltä ylös 🙂

Mitä mielessä?