Pennun kanssa harjoittelun laatu korvaa määrän (ilmainen video!)

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Koiranpennun sosiaalistaminen ja ympäristöoppi ovat tärkeitä asioita. Usein tuttujen kokemukset ja omat kokemukset aiempien koirien kanssa vaikuttavat siihen, millaista lähestymistapaa pennun kanssa lähtee toteuttamaan. Oma kokemukseni on se, että jos aiempi koira on esimerkiksi ollut varauksellinen joitakin asioita kohtaan, seuraavan pennun kanssa kiinnitetään erityistä huomiota näihin seikkoihin. Näin ihminen oppii kokemusten kautta ja tämä on hyvä asia – kuitenkin pentu ja sen yksilölliset tarpeet kannattaa pitää keskiössä kun suunnitellaan sosiaalistamisohjelmaa.

Pahimmillaan pennun kanssa tekemisestä tulee ravitsemussuositusmainen luettelo, joka kaatuu omaan mahdottomuuteensa: käy uusissa paikoissa, harjoittele hihnassa kulkemista, harjoittele perustaitoja, harjoittele käsittelyä… vuorokaudesta loppuvat tunnit ja pentu on herkästi syönyt viikon eväät päivän aikana. On hyvä tietää mitä kaikkea pennun kanssa voi tehdä, mutta kaikkea ei välttämättä kannata toteuttaa suorittamalla. Pentua ei tee onnelliseksi koiraksi välttämättä se, kuinka monessa kauppakeskuksessa se on ehtinyt vierailla, vaan se millaista arkea se elää.

Oleellista on sovittaa omat ideat ja pennun tarpeet yhteen niin että yhteinen elämä alkaisi mahdollisimman mutkattomasti. Pienen pennun ei tarvitse harjoitella lajitaitoja, vaan elämän taitoja. Hyvää suhdetta rakennetaan arjessa ja suhde toimii pohjana kaikille tuleville yhteisille harrastuksille. Vaikka kuinka tulee podettua huonoa omaatuntoa siitä, että käy töissä, ei silti kannata ylibuukata iltoja pennun kanssa harjoitteluun.

Kuuntele tästä podcast “Harrastava pentu” (Saara Uljas)

Harjoiteltavat asiat ja tapahtumat on hyvä sijoittaa pennun vuorokausirytmiin niin, että niistä saa parhaan hyödyn irti. Koirat ovat todella nopeita oppimaan uusia asioita, ja mikäli samaa asiaa joutuu jankkaamaan hyvin pitkään, on pennun arjessa tai ajankäytössä usein jotain vikaa. Vika löytyy yllättävän usein levon ja unen puutteesta, aivan kuten meillä ihmisilläkin. Opittua asiaa sulatellaan unessa ja kehitys tapahtuu palautumisen aikana – tämä on yleistä tietoa, mutta ihmisinä olemme hieman pukkeja kaalimaan vartijoina. Jos ei arvosta omaa palautumista, lepoa tai unta, ei sitä voi arvostaa varmastikaan pennulla.

Pentua kannattaa pitää mieluummin alibuukattuna kuin ylibuukattuna. Pennun pitäisi olla kotona ollessaan joskus myös pirteä, eikä kaatua aina rättiväsyneenä nukkumaan lenkin, reissun tai treenin jälkeen. Kannattaa esimerkiksi kokeilla yhden tapahtuman päivävauhtia alkuun ja miten pentu siihen ajan mittaan sopeutuu. Mikä sitten on tapahtuma, se määritellään pennun mukaan yksilöllisesti. Itse ajattelen että tapahtuma on kuormittava tilanne, mielellään positiivisessa mielessä. Mikä se sitten voi olla, niin esimerkiksi lenkki uudessa paikassa, pentukurssi, vierailu tai muu vastaava sosiaalistamisohjelman toimenpide. Osalle pennuista tapahtumia ovat myös kodin sisäiset tapahtumat, eli imurointi, vieraat ihmiset ja joskus myös oppimaan oppiminen.

Kuuntele tästä kokeneen harrastajan ja valmentajan Päivi Nummen ajatuksia koirille asetettavista tavoitteista

Yksi tärkeä asia, josta pennun kouluttaminen kannattaa aloittaa, on erilaisten palkkiomerkkien käyttö. Palkkiomerkki on erityisen tärkeässä roolissa kaikessa harjoittelussa myöhemmällä iällä, ja se on ehkä tärkein pohjataito pennulle. Jotta palkkiomerkkiä voisi harjoitella, täytyy tietää, mistä kaikesta pentu pitää erityisen paljon. Jos pentu innostuu herkuista, niillä on hyvä aloittaa. Palkkiomerkki voi olla jokin sana tai vaikkapa naksutin, jonka ääneen herkku yhdistetään. Katso ilmainen video naksuttimen opettamisesta!

Haluaisitko nähdä satoja treenivideoita? Näet kaikki videot liittymällä jäseneksi!

Mitä mielessä?