Arka kissa

Arka kissa ei hakeudu kontaktiin vaan piiloutuu ja välttelee ihmisiä. Aran kissan kesyttämisessä tärkeintä on auttaa kissaa ja tarjota sille mielekkäitä kokemuksia.

Kissan sosiaalistaminen ehkäisee arkuutta

Kissan tärkeä sosiaalistumisen herkkyyskausi sattuu kahden ja seitsemän ikäviikon välille. Tästä voi nopeasti päätellä, että kasvattajalla on kissan sosiaalistamisen osalta huomattavasti merkittävä rooli, merkittävämpi kuin koirilla. Sosiaalistumiskautena kissanpentu tarvitsee paljon positiivista kanssakäymistä ihmisten, kissojen ja miksei koirien kanssa – pentu on hyvä totuttaa kaikkeen mahdolliseen sosiaalistumiskauden aikana. Se, mikä sosiaalistumiskaudella jätetään tekemättä, voi tutkimusten mukaan näkyä kissassa koko loppuelämän arkuutena tai pelokkuutena.

Kissan luovutusikä

Kissan luovutusikä on 14 viikkoa. Älä ota liian aikaisin vieroitettua pentua, ne tarvitsevat emoaan ja sisaruksiaan voidakseen kehittyä normaalisti!

Mitä enemmän kissan kokee positiivisia ihmiskontakteja ennen seitsemän viikon ikää, sitä todennäköisemmin se suhtautuu ihmisiin positiivisesti myös aikuisena. Sosiaalistamisessa tärkeää on kissan käsittely – jopa minuutin lempeä käsittely päivittäin vaikuttaa jopa fyysiseen kehitykseen; silmät avautuvat nopeammin ja pennut tutkivat ympäristöään hanakammin.

Kissan tausta vaikuttaa arkuuteen

Arimpia ovat yleensä ihmisiin täysin tottumattomat villi- ja populaatiokissat, joita mm. eläinsuojeluyhdistykset ottavat kiinni ja luovuttavat uusiin koteihin. Kissan, jonka elämän alkutaival on mennyt sosiaalistamisen suhteen pieleen, saa erittäin harvoin samalla tavalla seuralliseksi ja kesyksi kuin aikaisin käsitellyn ja oikean ikäisenä luovutetun kissan. Aran tai todella pelokkaan kissan kanssa on mahdollista elää, mutta kissan hyvinvoinnin tulisi olla aina etusijalla. Kissalla tulee aina olla mahdollisuus piiloutua ja joillekin kissoille lajitoverista on huomattavasti hyötyä.

Aikuisen aran kissan opettaminen

Arkaa kissaa tulisi sosiaalistaa samoilla periaatteilla kuin kissanpentua – tarjota sille positiivisia kokemuksia ihmisistä ja uudesta elinympäristöstä. Käytännössä tämä on haastavaa aikuisen kissan kanssa, joka on jo muodostanut selkeän kuvan ihmisistä ja jolla pelko on saattanut yleistyä moneen muuhunkin asiaan. Yksinkertaisin tapa siedättää kissaa ihmisiin on olla ruoka-aikaan paikalla tai mahdollisuuksien mukaan ruokkia kissaa kädestä, JOS kissa on tähän riittävän reipas.Kissaa voi myös yrittää leikittää jään murtamiseksi. Yhteiset leikkihetket muokkaavat kissan käsitystä ihmisistä positiiviseen suuntaan. Yksi hyvä tapa totuttaa kissaa ihmisiin on passiivinen altistus esimerkiksi niin, että kissan kanssa nukutaan samassa tilassa.

Älä pakkoaltista kissaa!

Kissalla tulee olla mahdollisuuksia piiloutua ja ihmisen täytyy ymmärtää, että kissan kesyttäminen vie aikaa. Tärkeintä on rakentaa kissalle luottamusta ja rutiineja, joissa kissaa ei pakoteta kontaktiin vaan ruokitaan sen omaa uteliaisuutta monin eri tavoin. Kesyttäminen vie aikaa, mutta on sen arvoista – on mahtavaa nähdä miten arka kissa alkaa luottaa ihmisiin.

Älä pidä kissaa väkisin sylissä

Älä pakkosylitä kissaa tai pidä sitä väkisin kiinni. Kissa stressaantuu pahasti, jos sitä pidetään väkisin sylissä. Kissan kesyttämisen pitää perustua kissan uteliaisuuden ruokkimiseen ja kissan omaehtoisuuteen.

Lisää turvaa kissalle

Arkaa kissaa ei kannata heittää syvään veteen. Sitä on syytä huolellisesti valmistella ja siedättää uusiin asioihin. Kissalle tärkeää on kokemus siitä, että se halutessaan pääsee pois pelottavasta tilanteesta. Sijoittelemalla huonekaluja ja kissan omia tavaroita oikein voit vaikuttaa yllättävän paljon kissan reipastumiseen.Arat kissat löytävät harvemmin uusia koteja kuin reippaat lajitoverinsa. Aroissa kissoissa on kuitenkin puolensa; on hyvin palkitsevaa huomata kun kissan luottamus on ansaittu. Kehittyminen on usein nopeaa, kun se saadaan kerran käyntiin ja arka kissa on usein juuri yhden ihmisen kissa, eli se palkitsee omistajansa.