Miksi hevonen pukittaa?

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pukittaminen on käytös, joka on tarkoitettu kissapetoja vastaan puolustautumiseen. Hevonen tekee tätä silloin, kun sillä on erityisen epämukava olla, joko henkisesti tai fyysisesti. Varsinkin takaapäin tuleviin hyökkäyksiin hevonen reagoi pukittamalla.

Pukittelu on mahdollista sammuttaa. Tätä tekevät ns. stuntratsastajat, jotka keikkuvat kyydissä kunnes hevonen ei enää jaksa yrittää. Sanomattakin on selvää, että sammuttaminen ei ole järkevä tapa yrittää vähentää pukittelua. Vaikka osa ihmisistä on taitavia ratsastajia, silti joku aina joskus putoaa. Putoaminen on pukittavalle hevoselle palkinto, koska sillä se pääsi eroon selässä roikkuvasta kissapedosta. Jos toistuvasti yrittää pysyä kyydissä, mutta silti joskus putoaa, toiminnasta muodostuu ns. valikoivaa palkitsemista, jossa vain tehokkaimmat köyryt tulevat palkituiksi. Tästä saattaa seurata se, että hevonen kehittyy hyvin tehokkaaksi pukittajaksi.

Hevosta vastaan taisteleminen ei ole järkevää useastakaan syystä. Se ei tee hyvää suhteelle. Hevonen oppii yhdistämään epämukavuuden tunteen ihmiseen. Hevosen reaktiot saattavat kasvaa ja se saattaa herkistyä, eli kynnys pukitteluun voi madaltua.

Sen sijaan, että keskittyy pukittamisen pois kitkemiseen, kannattaa keskittyä siihen, mitä haluaa tilalle. Kun tietää mitä haluaa, toivottu käytös on yksinkertainen rakentaa. Pukittelu vie energiaa ja ennen varsinaista potkua hevonen laittaa pään alas, jotta se saa painon siirrettyä etujaloille. Tämä energia on mahdollista kanavoida johonkin muuhun toimintaan vahvisteiden avulla. Harvoin hevonen pukittaa huvin ja urheilun vuoksi, usein taustalla on ratsastuksen kannalta ei-toivottu tunnetila.

Pähkinänkuoressa: älä taistele hevosta vastaan vaan rakenna ei-toivotuista käytöksistä jotain uutta. Älä ota pukittelua henkilökohtaisesti vaan ole tyytyväinen, että hevonen viestii epämukavuuden tunteestaan.

 

 

5 vastausta artikkeliin “Miksi hevonen pukittaa?

 1. ponny sanoi:

  Ilmeisesti on olemassa myös riemu/leikkipukittelua? Vai onko kaikki ihmisen kanssa esitetty pukittelu protestia tai epämukavuutta – esim. maastakäsin “leikeissä” kentällä?

 2. Jii sanoi:

  Niin tässä lienee kyse VAIN JA AINOASTAAN pukittamisesta ratsastettaessa? Edellä mainitut ilottelu pukit (esim. Irtona juostessa tai laitumelle laskettaessa) ovat unohtuneet kokonaan samoin kuin selkäkivusta johtuvat pukit, jotka toki menevät kategoriaan “hevonen ilmaisee epämiellyttävää tunnetta”..

  Kiitos kuitenkin, että jaksat kirjoittaa ihan näistä perusasioista. Ytimekkäästi ja ymmärrettävästi. Jospa pääsisimme pikku hiljaa eroon “hevonen kokeilee/vittuilee, ota siltä luulot pois”-ilmapiiristä ja ymmärrys perimmäisiin syihin painuisi syvälle paksuimpiinkin kalloihin.

 3. Pässi sanoi:

  Nyt oli kyllä unohdettu ilopukit tästä jutusta kokonaan. Kaikki pukittelu ei ole pahasta eikä pahasta olosta. Hevonen voi pukitella myös vauhdin hurmasta, laitumelle pääsystä ja muuten vain; hyvästä fiiliksestä. Tai sitten tylsän ratsastajan takia, joka ei anna mennä TÄYSIIIII vaikka ratsu haluaisikin. Pukittelu on hevoselle myös loistavaa selkäjumppaa ja siihen pitäisi hevosella antaakin mahdollisuus, mikäli se sitä haluaa käyttää. Toki moni ei tykkää tästä selässä ollessa, joten esimerkiksi irtojuoksutus ajaa asiansa. 😉

  Oma hevoseni pukittelee vauhtilaukoilla esim. sänkkärillä (se vauhdin hurma) ja kerran viikossa liinassa/irtojuosten. Eikä koskaan halua ratsastajaa alas selästä, pukittaa ns. kiltisti ja lopettaa heti, mikäli ratsastaja meinaa horjahtaa! Mikäli hevoseni ei saa toteuttaa pukittelua irtojuosten tai liinassa, se saattaa tehdä sitä ratsastajan kanssa laukatessa. Kerran viikossa kun tarjoaa kunnon irrottelumahdollisuuden, hepo pysyy kovin tyytyväisenä. 🙂

 4. susanna sanoi:

  Ois kyllä mukava jos joskus selitettäisiin kunnolla mitä voi sitten tehdä? Eli miten voi ei toivotusta kehittää toivottua käytöstä. Nämä eivät anna mitään vastausta….

  • Jaana Pohjola sanoi:

   Kannattaa välttää niitä tilanteita, joissa pukittaa. Sitten voi vaikkapa ottaa ruokapalkkiot käyttöön ja palkita kun ei pukita. Eli palkitaan laukannostoista vain silloin, kun hevonen ei pukita.

Mitä mielessä?