Kissan turvallisuudentunne ja sen vahvistaminen

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kissa on todella herkkä eläin, joka säikähtää helposti. Säikähtämisiltä ei aina voi välttyä, mutta niitä ei tietoisesti kannata kissalle järjestää lisää. Kissan herkkyyden takia kaikessa olisi tärkeää huomioida kissan turvallisuudentunne.

Turvallisuudentunteen voi jakaa kolmeen osaan. On ensinnäkin fyysinen turvallisuus, eli esimerkiksi tilat ja rakenteet, jotka kissa kokee turvallisiksi. Jos pohtii vaikkapa eläinlääkärikäyntiä ja turvallisuudentunnetta sen aikana, voi ymmärtää, että korkeahko päytätaso ja sillä sijaitseva tuttu kuljetusboksi lisäävät kissan turvallisuudentunnetta. Kissaa ei tulisi mieleen käsitellä keskellä avointa lattiaa. Kissa kokee olonsa turvalliseksi usein lattiatason yläpuolella ja se saa myös huomattavasti turvaa piilopaikasta. Kissalla on suuri tarve piiloutua ja tätä tarvetta sen tulisi saada stressaavassa tilanteessa toteuttaa.

Toinen osa turvallisuudentunnetta on sosiaalinen turvallisuus. Se tarkoittaa sitä, millä tavalla kissa kokee muut tilassa olevat ja mitä kissa heistä ajattelee. Kissan sosiaalista optimismia voi kasvattaa onnistumisten kautta, ja siihen koko sosiaalistamisajatus perustuu. Kissa oppii toimimaan sosiaalisissa tilanteissa ja viestimään kanssakissoille että ihmisille niin, että vastaanottaja ymmärtää viestin. Kissan olisi hyvä ajatella sekä omistajasta että eläinlääkäristä, että nämä tarkoittavat hyvää.

Kolmas turvallisuudentunteen osio on psyykkinen turvallisuus, eli kissan pystyvyyden tunne ja itseluottamus. Tätä voi kasvattaa myös onnistumisten kautta sekä erilaisten virikkeiden avulla kotona. Olisi ihanaa, jos eläinlääkäriin marssisi tyytyväinen, utelias ja luottavainen kissa ja olisi myös ihanaa, että tätä kaikkea arvostettaisi ja kissa saisi osakseen kunnioittavaa käsittelyä.

Turvallisuudentunnetta rakennetaan toki omalla toiminnalla sekä arjen tekemisillä, mutta sitä voi vahvistaa myös tietoisesti ja tarkoituksella. Aiemmin ajattelin niin, että “riittää” kun kissaa siedätetään tai vastaehdollistetaan mahdollisiin pelottaviin tilanteisiin, mutta sittemmin olen ymmärtänyt, että näissä harjoituksissa ei välttämättä turvallisuudentunne kasva yhtään. Nyt ajattelen, että vastaehdollistaminen on paljon muutakin kuin syöttämistä.

Pelkkä namin syöttäminen ei tarkoita sitä, että kissalle tulisi mukava ja turvallinen olo kyseisestä tilanteesta. Turvallisuus on paljon laajempi asia, ja kissan oma kokemus. Herkkyys kissalla on myös vahvuus, koska kissa on herkkä myös pienille positiivisille ja turvaa lisääville signaaleille. Näitä signaaleja voi tietoisesti opetella, ladata ja käyttää kissan hyvinvoinnin tukena!

Yksi hyvä turvaa lisäävä tapa on turva-ankkuri. Turva-ankkurin voi luoda melkein mistä tahansa eleestä tai asiasta. Liity jäseneksi ja katso video, jolla käyn läpi, miten feliway-suihketta kannattaisi käyttää, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti turva-ankkurina.

Haluaisitko valmentaa kissaasi kohti stressitöntä lääkärikäyntiä? Meillä alkaa yhteistyössä Karvoihin Katsomatta – eläinten ehdoilla kanssa yhteistyössä verkkokurssi tyytyväinen potilas, jossa käydään läpi, millä kaikilla keinoilla voit helpottaa kissasi oloa ennen käyntiä ja käynnin aikana.

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?