Kissan kouluttamisesta

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

johtajuusajattelun pakkomielle on jotenkin ymmärrettävissä hevosilla, koska “se on niin iso ja vaarallinen eläin”. Se on jännä huomata, miten johdonmukaista ajattelu on, lajista toiseen – sitä sovelletaan myös vaikkapa papukaijoihin. Ja kissoihin. 

Johtajuusajattelu on ihmiskeskeinen lähestymistapa asioihin. Me ensin hankimme eläimen, ja sen jälkeen kaikki, mitä se tekee, voidaan jotenkin rinnastaa valta-asemaan, rajojen kokeiluun tai kapinointiin. Ainiin ja murros- ja uhmaikään. Johtajuusajattelussa korostuu ihminen; jos eläin käyttäytyy tietyllä tavalla, selitys löytyy ihmisen huonoudesta johtajana. Eläimen lajityypillisten käyttäytymiseen tai tarpeellisiin resursseihin ei välttämättä kiinnitetä riittävästi huomiota. 

No, sitten kissaan. Kissa on ehdoton lihansyöjä ja petoeläin (joka ei tosin käytä ravintonaan ihmisen kokoisia eläimiä, joten syytä pelkoon ei ole), mutta se on myös saaliseläin. Kissa on tyypillisemmin arka kuin rohkea. Aran eläimen säikyttely (kuten ei rohkeankaan) ole perusteltua – arkuus lisääntyy ja voi kääntyä peloksi omistajaa kohtaan. Miltä tuntuisi asua samassa kämpässä jääkarhun kanssa, joka silloin tällöin kävisi kurittamassa sinua kun tekisit kiellettyjä asioita? 

Kissan hankkijan tai omistajan kannattaa selvittää, millainen normaali kissa on. Se on suunniteltu oleskelemaan korkeilla paikoilla (=kirjahyllyissä ja pöydillä), se joskus syö tuoretta ruohoa (huonekasveja), se on utelias ja aktiivinen (haluaa laajentaa elinpiiriään ja riehuu öisin). Normaali kissa ei ole löytöeläintalossa nähty täysin huomaamaton tai 23,5 tuntia vuorokaudessa nukkuva otus. Sillä pitää olla mahdollisuus toteuttaa näitä lajityypillistä tarpeitaan. Joskus nämä asiat unohtuvat, ja elämästä kissan kanssa tulee taistelua. Virikkeitä etsivää kissaa suihkutetaan vedellä tai säikytellään muulla tavalla, mikä a) tekee kissasta epäluuloisen ja aran ja b) estää lajityypillistä käyttäytymistä ja passivoi kissaa. 


 
Ennen kissan tuloa kannattaisi miettiä, mihin kaikkeen kissalla täytyy olla mahdollisuus sen sijaan, että valmistellaan kieltolistaa asioista, joita meidän kissa ei ainakaan saa tehdä. Voin kertoa, että oman toiminnan muuttaminen voi muuttaa koko asenteen eläintä kohtaan. Haastan kaikki mukaan kokeiluun, jossa kuukauteen ei anneta negatiivista palautetta lainkaan. Jos se on mahdollista, mihin negatiivista palautetta ylipäänsä tarvitaan? 

Negatiivinen palaute mielletään kasvattamiseksi ja jossain määrin välttämättömäksi. Joka suunnasta syötetään herkuilla pilaamisen ja lahjomisella huijaamisen pajunköyttä. Ihmiseltä tulevan negatiivisen palautteen huonoin puoli on se, että se huonontaa suhdetta lemmikin ja omistajan välillä. Lisäksi rankaiseminen tai ei-toivotun toiminnan keskeyttäminen vaikkapa suihkepullolla lisää eläimen negatiivisia tunteita, mikä vaikuttaa tunnetilaan, mielialaan ja sitä kautta hyvinvointiin. 

Jos nyt joka tapauksessa ollaan valmiita näkemään se vaiva, että haetaan vedellä täytetty pullo keittiöstä ja ryhdytään vaanimaan kissaa, miksei samalla vaivalla voisi kaivaa nappuloita taskuun ja keskeyttää kielletyn toiminnan positiivisesti? Lopputulos on sama  – toiminta keskeytyy. Kylkiäiset ovat erilaiset – positiivinen keskeytys tuottaa positiivisia tunteita ja positiivinen vuorovaikutus toimii virikkeenä ja lisää eläimen omaehtoista aktiivisuutta. Molemmat tavat edellyttävät ihmisen paikalla oloa ja lopputulos on sama, koulutustapa on valinta. 

2 vastausta artikkeliin “Kissan kouluttamisesta

  1. Vuokko sanoi:

    Ihanan motivoituneita kissoja 😀

  2. Hilla sanoi:

    Meillä pyritään kouluttamaan rankaisulla niin vähän kuin mahdollista, jopa kokonaan ilman. Sitä olen miettinyt, kategoriaan kuuluu ihan vain kissan nostaminen pois kielletystä paikasta? Meillä kiellettyjä ovat vain puu- ja sähköhellat. Eihän niidenkään päällä hengailu muuten haittaisi, mutta ikävää jälkeä aiheuttaa, jos kissa sattuu hyppäämään kun hella on kuuma.. Joten turvallisuus ensin.

    Kokonaisuudessaan hellan jättäminen rauhaan on opetettu keskeyttämällä meno ja palkitsemalla kun sinne ei mennä ja sitten jos ja kun kissa toisinaan on omistajaa nopeampi, ihan vaan nostamalla se alas. Olen ajatellut, että se tekisi osaltaa hellasta mälsän paikan, kun sieltä vaan joutuu saman tien alas. Mutta mihin koulutustyyppiin se alas nostaminen kuuluu?

Mitä mielessä?