Kahden koiran lenkitys: tärkeät tukitaidot

Kahden tai useamman koiran kanssa lenkkeily tai oikeastaan sen harjoittelu voi olla monipuolista ja hauskaa, kun sen tekee sopivissa paloissa.

Lenkkeilyyn tai hihnatoimintaan ei koskaan kannata suhtautua niin, lenkki on koulutustilanne alusta loppuun tai että mitään hämminkiä ei saisi olla tai muuten kaikki menee pilalle.

Itse en ole sitä koulukuntaa, joka suosittelee treenaamaan jokaisen koiran yksitellen. Yksinkertaisesti siitä syystä, että koirat ovat yhdessä enemmän kuin toistensa summa. Yksittäin tehtäviä harjoituksia voi kyllä toteuttaa, rinnakkais- ja tukitoimina – tähän sopivat esimerkiksi kontaktilla pääsee-variaatiot.

Mitä kaikkea kahden tai useamman koiran kanssa liikuttaessa täytyisi osata? Toki tämä riippuu siitä, minkälaisella alueella asuu ja mitä kaikkea ympäristössä tapahtuu.

Hyvään alkuun pääsee, kun jokainen tietää millä keinoilla pyytää erilaisia asioita ja kun taluttajalla on hallinnan tunne suhteessa koiriin. Eri suuntiin voimalla kiskovat koirat saavat taluttajan hallinnan romuttumaan eikä välttämättä kotona tutut äänivihjeet kantaudu tärykalvoille asti.

Koirillakin olisi hyvä olla hallinnan tunne; kun jokainen narun päässä oleva koira voi luottaa siihen, että sen mielipide tulee vähintään kuulluksi ellei huomioiduksi, koiralla ei pitäisi olla mitään syytä turhautua, mikä on yksi keskeisistä ongelmanaiheuttajista monikoiralenkeillä.

Turhautuva kaveri saattaa saada kaaoksen aikaan, kun se alkaa hyökkiä muita päin ja purkaa turhautumistaan muihin. Voimakkaasti turhautuva koira voi aiheuttaa ikävää tunnetta kanssalenkkeilijöissä, ja turhautumisen räiskyminen voi olla syynä siihen, että joku porukasta ei enää halua lenkille tai tiettyyn suuntaan.

Esimerkiksi ohitustilanteet ovat tyypillisesti niitä, joissa koiraporukan intressit jakautuvat; joku ehkä jännittää ja joku ehkä turhautuu. Jos kukaan ei tiedä mitä tehdään ja mihin mennään, voi seurauksena olla sekamelska.

Monen koiran yhteislenkki tarkoittaa kompromisseja kaikille osapuolille, yleensä myös taluttajalle. Mitä enemmän jaksaa tehdä aivan perusharjoituksia, sitä paremmin koirat yleensä lenkillä toimivat. Mitään vippaskonsteja ei ole; parhaimmillaan kannattaa hyödyntää jo olemassaolevia taitoja ja rakentaa muutama palikka lisää.

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota.

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?