Harrastuskoiran tukitaidot: jäänsulatusta ja kipsinmurtamista

Mitä jos koira kuumenee uusissa paikoissa? Entä jos se vain haistelee uudella kentällä? Mitä jos se meneekin kipsiin treeneissä eikä enää suostu leikkimään tai syömään?

Mitä jos koira menee kipsiin?

Koiran aistimaailma on hyvin erilainen omaamme verrattuna; emme todellakaan havainnoi maailmaa samalla tavalla emmekä kiinnitä huomiota samoihin asioihin. Koirilla voi olla asioita meneillään, emmekä me omistajat tiedä niistä mitään.

Kotona on mahdollista aina siirtää harjoitusta parempaan ajankohtaan tai paikkaan, mikäli koira vaikuttaa jotenkin epävalmiilta. Treenikentällä tai hallissa tällaista mahdollisuutta ei ole, vaan aika tekisi mieli käyttää hyödyksi.

Koira voi kipsaantua tai ylivirittyä monesta syystä, joita on mahdoton tarkkaan edes tietää. Vaikka emme voi vaikuttaa ympäristöön ja mahdollisiin häiriöihin, voimme usein helpottaa koiran oloa ja kiinnittää sitä tilanteeseen muilla tavoilla.

Tukitaidot treenataan kotona

Kautta historian on tiedetty, että vieraassa paikassa kannattaa tukeutua tuttuihin taitoihin. Tuttujen ja helppojen temppujen kautta pyritään palauttamaan koiraa kontaktiin ja sitä kautta helpottamaan treeniin siirtymistä.

Mikä tahansa ns. helppo temppu onkaan, se kannattaa harjoitella kotona. Temppu voi olla mikä tahansa, lajiin liittymätön ja täysin tarkoitusta vailla, tai sitten jokin arkipäiväinen asia, joka muutenkin toistuu – sille voi ladata uutta merkitystä tietoisesti.

Parhaimmillaan tukitaito tuottaa tilanteeseen sopivaa tunnetilaa ja toimii itsessään turva-ankkurina koiralle. Tukitaito tai lajiin liittymätön temppu voi olla kiva tapa kiinnittää koiraa tilanteeseen; silloin ei tarvitse tuhlata mitään liikettä mahdolliseen jännittyneeseen tunnetilaan.

Painostamisesta vuoropuheluun

Osa koirista on siinä mielessä ”helppoja”, että ne saattavat leikkiä paineen allakin. Silloin ohjaajalle voi tulla olo, että kaikkihan on hyvin, vaikka leikistä puuttuisi täysin aito ilo ja vapautuneisuus. Leikki voi kyllä vapauttaa koiraa, mutta se voi helposti kääntyä myös stressinpurun puolelle.

Olisi hyvä, että takataskussa olisi montakin juttua, jotka näyttäytyisivat tuttuina uudessa ympäristössä. Mekin toimimme eri tavoin, kun meitä jännittää. Eri asia on, tarvitseeko koiran välittää meidän jännityksestä mitenkään; voisiko se miten toimimme jännittyneenä, viestiä koiralle turvaa?

Mistä vapautuminen alkaa?

Jään tai kipsin murtaminen kannattaa aloittaa pohtimalla hetki omaa koiraa. Mitä se tekee kun se on iloinen? Entä kun se on rento ja avoinna?

Entä miten itse toimit, kun koira kipsaa? Miten voisi olla ja toimia tilanteessa, jotta ei olisi liian painostava, mutta kuitenkin olisi riittävän kannustava? Mitä se tarkoittaa juuri minun koiralleni, että se sitoutuu tehtävään ja miten hienovaraisesti minun on sitä haastavassa ympäristössä tehtävään sitoutettava?


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa annan verryttelyvinkkejä, joista voit jalostaa itsellesi lämmittelyn uusiin treenipaikkoihin!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?