Fyysiset virikkeet

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Fyysisten virikkeiden tavoitteena on ympäristöä muokkaamalla lisätä eläimen omaehtoista toimintaa. Eläimen elinympäristö pysyy usein muuttumattomana ja käy nopeasti tylsäksi, vaikka moni eläin pitääkin rutiineista.

Fyysisistä virikkeistä tyypillisimpiä ovat kiipeilytelineet ja hyllyt kissoille – erityisesti kissat arvostavat kolmiulotteista tilaa ja niiden hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää päästä lattiatasosta ylös. Fyysiset virikkeet ovat erittäin tärkeitä myös pienille häkeissä eläville lemmikeille – mitä pienempi elintila on, sitä arvokkaampaa on sen muuttaminen kiinnostavaksi. Piilomökkien paikan vaihtaminen, kiipeilytelineet tai riippumatot ovat toimivia ratkaisuja. Kylpypaikkojen tarjoaminen ja erilaiset alustamateriaalit saavat tutun häkin tuntumaan uudelleen kiinnostavalta monen lemmikin mielestä. Fyysiset virikkeet kannattaa valita lajityypillisen käytöksen perusteella; kanit arvostavat kaivamismahdollisuutta, vaikka harvalla kanilla näkee kaivulaatikoita.

joulumaa 022

Hevosten osalta fyysisten virikkeiden järjestäminen voi olla hankalaa, koska tila on rajallista ja hiekkatarhoja on hankalaa sisustaa tai muuttaa; tarhojen vaihtelu, yhdistely tai uusien alueiden aitaaminen ehkä parhaita esimerkkejä. Talvellakin voi päästää hevoset laitumelle jos aidat ovat kunnossa. Kuivikkeen muuttaminen voi olla virike, samoin tarhan sisustaminen, jos se lisää hevosen toimeliaisuutta.

Fyysisissäkin virikkeissä kannattaa huomata se, että kaikenlainen sälä ei tee onnelliseksi. Jos eläimen käytös ei muutu, virikettä on syytä harkita uudelleen. Ja kannattaa pitää mielessä sekin, että meidän kannalta mitätön muutos voi olla eläimen kannalta suuri.

 

Mitä mielessä?