Aktiivisten koirien vahvat perustukset

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Koira sekoaa hallin pihassa, se huutaa koko automatkan, se menee pois tolaltaan kun se näkee treenivaatteet ja niin edelleen. Kierrokset ovat täysin ymmärrettävä ilmiö, kun toistetaan sarja vihjeitä, jotka ennakoivat sitä, että koira pääsee tekemään jotain, josta se nauttii täysillä. Koiraa ei tarvitse kovin monta kertaa käyttää tietyssä paikassa, kun se jo kehittää kierrokset – koira on taitava lukemaan ympäristön vihjeitä, ja kun se ymmärtää mitä on tapahtumassa, pakka leviää. Sinänsä ilmiö on positiivinen ja kertoo yleensä korkeasta motivaatiosta. Motivaatio on voima, joka energisoi toimintaa ja se on suoritusten kannalta välttämätön.

Motivaatio on siis tarpeellinen ja toivottava ilmiö, mutta sen ilmentämistapoihin voidaan omalla toiminnalla vaikuttaa. Huono tapa hallita ylimotivoitunutta koiraa on alentaa tai huonontaa palkkiota; silloin suorituskin voi kärsiä. Huono tapa on myös rankaista koiraa kierroksista varsinkin silloin, kun sillä ei ole takataskussaan keinoa toimia oikein. Vedellä suihkuttaminen tai komentaminen toimivat hyvin harvoin silloin, kun koiralla on supervihje ulottuvilla.

Toimivampi tapa hallita ylitsevuotavaa kierroksilla käymistä on opettaa, että vain matalilla kierroksilla pääsee liikkeelle. Mitä matalat kierrokset sitten ovat kunkin koiran kohdalla, se on hyvin yksilöllistä. Koiraa on vaikea huijata, ja usein kierrosongelmaa ei olekaan silloin, jos joku palikka supervihjeestä puuttuu; ei olla tietyssä paikassa, ei ole tiettyjä varusteita tai ei tehdä samoja rutiineja. Paikan vaihtaminen voi toimia hetken ajan, mutta nopeasti ollaan taas kierroksilla, kun koira ymmärtää, mitä ollaan tekemässä. Tyypillinen tilanne on sellainen, että treenikontekstissa koira hajoaa, mutta jos kaikki muu pysyy samana ja paikka vaihtuu, ongelmaa ei ole. Tästä voi päätellä, että kyseessä on supervihje.

Verrataan hetken aikaa koiria ja hevosia. Hevoset ovat varsin reaktiivisia eläimiä ja niillä on vaarallinen pakoreaktio hyvin herkässä. Pelästyminen ja siihen liittyvät reaktiot saattavat olla ihmiselle todella vaarallisia ja siksi on oleellista hallita kierroksia alusta lähtien. Samoin aktiiviset koirat ovat usein reaktiivisia ja reaktiot ovat joskus voimakkaita. Hevosen kohdalla olisi hienoa, jos perusharjoittelussa painotettaisi sitä, että pysähtyminen on hyvä idea, paikoillaan seisominen todella hienoa ja ihmisen kanssa voisi olla pää alhaalla ja rauhallisesti. Jokainen ymmärtää, että hevosen täytyy olla ns. hallinnassa ennen kuin voidaan painaa kaasua. Olen taipuvainen ajattelemaan koirista samoin. Pentuna kaikki asiat ovat helppoja – miksi et käyttäisi pentuaikaa rauhallisuuden rakentamiseen? Jokainen aktiivikoiran omistaja voi jo pennustaan nähdä, kuinka herkässä kiihtyminen on.

Aikuiselle koiralle voi toki opettaa kierrosten laskemista, mutta se on hitaampaa, koska repeily ei ole koiralta kovin tietoinen valinta. Ongelmia voi olla varsinkin silloin, jos treenitilanne on koiralle supervihje. Tässä tapauksessa täytyy ottaa puukko esille ja kovertaa niin pitkään, että löytyy jokin rauhallisuuteen viittaava kerros ja lähteä sitten kasvattamaan sitä pistokastyylillä; rauhallisuuden pistokas ja sille loistavat olosuhteet kasvaa ja kehittyä.

Liity jäseneksi, niin näet luennon aktiivikoirien elämän- ja kierrostenhallinnasta.

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Yksi vastaus artikkeliin “Aktiivisten koirien vahvat perustukset

  1. Annemari sanoi:

    Hyvä kirjoitus! Itse huomasin juuri tämän paikanvaihdon agilityhallilla aika voimakkaasti. Omat koirat eivät onneksi käy sielläkään mitenkään hirveillä kierroksilla, mutta vetävät hallin ovelle, kentälle olisi aina kiire ja hännät heiluvat sadan kilometrin tuntivauhtia. Halli on kaksiosainen ja nuoremman koiran kanssa käytiin jokin aika sitten siellä toisessa päädyssä pentukurssi joka sisälsi myös paljon rauhoittumista. Nyt jos siellä tehdään agilityä, niin oikeasti näkee koirasta että sen vauhdin ja isoimman innostuksen aikaansaaminen on siellä paljon vaikeampaa kuin hallin toisessa päässä ?

Mitä mielessä?